Lepinguõigus


Küsimus: Kuidas müügilepingute jada korral sõiduk ikkagi oma nimele vormistada, kui ühes lepingus on mõned andmed puudu?05.03.2013

Tere
Ostsin O2 kategooria haagise, mida on enne selle minu kätte sattumist 2 korda käest-kätte edasi müüdud ilma, et ostu-müüki oleks Liiklusregistri büroos vormistatud. Kui soovisin nimetatud haagist enda nimele vormistada, keelduti Liiklusregistri büroos seda tegemast, kuna jadas esimesel ostu-müügi lepingul puudus sõiduki registrijärgse omaniku isikukood ja hoolikamal vaatlusel osutus see koopiaks. Kokku on mul siis 3 ostu-müügi lepingut, mis on sõlmitud paari aasta jooksul ja haagise registreerimistunnistus.

Korduvatest üritustest hoolimata ei ole mul õnnestunud haagise registrijärgset omanikku üles leida. Internetiotsingu abiga leidsin ühe sellenimelise isiku, kes elab Soomes (nime järgi peaks eestlasega ikka tegemist olema), leidsin ka tema meiliaadressi, kuid minu meilile ta ei vastanud. Ma ei ole suutnud ka tuvastada, et haagis kuidagi registrijärgse omaniku tahte vastaselt tema valdusest välja läinud on, sest haagist müüdi avalike kuulutusportaalide kaudu, piltidel oli selle numbrimärk selgelt näha ja selle minupoolsest ostmisest on möödunud juba pea aasta, millise aja jooksul pole keegi peale minu enda asja vastu huvi tundnud. Minu hinnangul peaks see kõik vähemalt mingil määral näitama kauba ausust.

Haagise väärtus ei ole just väga suur (500€) ega tasu seetõttu tõenäoliselt mingisugust kohtusse minemist ära, kuid siiski on soov asjad korda ajada, sest tahan haagist edaspidi maanteeliikluses kasutada.

Vastus: Alo Pormeister, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirel & Partnerid OÜ, http://sirel.com/

Kahjuks on tõesti nii, et register nõuab originaallepingut ja registris oleva isiku nõusolekut omanikuvahetuse kohta. Kui seda pole võimalik saada, siis tegemist võib olla puudusega, mis annaks Teile aluse öelda müügileping üles ja tagastada haagis isikule, kes haagise Teile müüs ning nõuda temalt raha tagastamist.