Lepinguõigus


Küsimus: Kas pangal on õigus laen anda üle kohtutäiturile kui laekumised tulevad käendaja kontolt?14.10.2013

Tere! Aastal 2009 võtsin eraisiku käendusel pangalt laenu. Üle kahe aasta tagasi arestiti minu pangakonto kohtutäituri poolt teise, vahepeal tekkinud võla mittemaksmise pärast. Pangalaenu tasusin aga 100% korrektselt igakuiselt edasi, mis aga kanti pangale üle minu käendaja kontolt, kuna enda kontolt seda enam teha ei saanud. Selgituses loomulikult sai kõik vajalik, minu nimi, laenulepingu nr. jne. Asja kooskõlastasin suulisel kokkuleppel isiklikult laenuhalduriga ja siis selles mingit probleemi ei nähtud. Nüüd aga minu suureks üllatuseks sain (teiselt) kohtutäiturilt menetlusteate, et kuna mina ei ole isiklikult täitnud oma laenukohustust, siis on asi antud üle täiturile (millele lisandus täituritasu 700€). Pangalt aru pärides vastati, et nemad sooviksid, et laenu tasuks siiski laenuvõtja, mitte käendaja ega keegi kolmas isik.
Küsimus oleks, et kas panga selline käitumine on õigustatud? Kuna minu ainus sissetulek on töövõimetuspension, siis ei ole mul ilmselt võimalik saada ka juriidilist abi. Kuidas peaksin edasi tegutsema?
Ette tänades!

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Kummaline käitumine panga poolt. Võtke laenu tasumist tõendavad maksekorraldused kaasa ja minge kohtutäituri juurde, näidake talle, et raha on makstud juba enne täitemenetluse algatamist. Kohtutäituri jaoks ei ole oluline, et raha maksti käendaja arvelduskontolt. Kohtutäitur peab sellises olukorras täitemenetluse lõpetama, kuna nõue on täidetud.