Lepinguõigus


Küsimus: Mille alusel esitatakse mulle nõue, kui pole tehtud lepingut?19.10.2013

Kevadel soovisin osaleda libedasõidu koolituses. Jäi suuline kokkulepe (allkirju ma kuhugi ei lisanud), et osalen kindlal kuupäeval koolitusel. Raha mult selle eest ei võetud.
Paraku suutsin vahepeal koolitusaja ära unustada ja see tuletati mulle alles meelde paar päeva pärast koolitust, kui hakati nõudma raha, mis on siis 30€. Ma keeldusin sellest. Selle peale öeldi, et nemad kannatasid selle alusel kahju ja kui mina ära ei maksa, antakse nõue üle inkassole.
Eile, so 16.10.2013, laekus minu meili postkasti võlanõue Julianus Inkassolt, kes siis esindab Koolituskeskust. Nõude suurus 72€.
Küsimus selline: Kas ma olen kohustatud seda üleüldse maksma või mitte? Otseselt pole ma teenust saanud, allkirju ma kuhugi andnud ei ole jne.
Küsisin ka dokumentaalseid tõestuseid, mis tõendaksid, et nemad kannatasid otsest kahju, kuid seda mulle ei antud.
Lugupidamisega

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Kahju tekkimist peab jah, igal konkreetsel juhul tõendama. Paljas väide, et neile tekkis teie osalemata jätmise tõttu 30 euro suurune kahju, ei ole pädev. Seega võite seni, kuni teile ei ole konkreetseid kahju tekkimist tõendavaid dokumente esitatud, selle maksmata jätta.
Oluline on ka see, et need konkreetsed kahjud peavad olema otseselt seostatavad teie poolt koolitusel osalemata jätmisega, mitte näiteks osalejate arvuga jagatud üldkulud (näit raja rent) vms.