Lepinguõigus


Küsimus: Kas vanaemal on võimalik lapselapsele korteri ostuks antud raha tagasi saada, kuna hoolduskohustust ei täideta?04.11.2013

Tere. Vanaema andis oma lapselapsele korteri ostuks raha. Vastutasuks soovis vanaema, et lapselaps teda elu lõpuni hooldaks. Aga niipea kui lapselaps raha kätte sai (osa sulas, osa pangaülekandega) ja korteri ostis, jättis ta vanainimese hooletusse. Vaninimene on tänaseks omale uued hooldajad leidnud. Nüüd soovib vanaema oma raha lapselapselt tagasi saada. Kas on kuidagi võimalik tõestada kohtus, et vanainimest on petetud ja ta saab kunagi oma raha tagasi? Olemas on tunnistajad, et just vanaema andis raha. Veel ka see tõestuseks, et lapselaps on 22-aastane ja ta pole päevagi ametlikult tööl käinud, et ise see korteri raha teenida.

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

See, milleks raha anti, ei ole oluline. Kui raha andmisel oli sõlmitud mingisugune kokkulepe, mida ei ole täidetud, siis võib see kahtlematult olla aluseks raha tagasi küsimisele. Kui vabatahtlikult ei taheta raha tagastada, siis tuleb vaidlus kohtus lahendada. Oluline on see, et peate tõendama kokkuleppe sõlmimise, selle alusel raha ülekandmise ja teiselt poolt kokkuleppe rikkumise. Kui osa rahast on antud panga ülekandega, siis selle tõendamine ei ole küsimus, ka tunnistajate ütlustega saab raha üleandmist tõendada. Kui on olemas ka inimesed, kes küsimuses kirjeldatud kokkuleppe sõlmimist saavad kinnitada, siis ei tohiks probleeme tekkida.