Lepinguõigus


Küsimus: Kuidas nõuda sisse varaline kahju Läti kodanikult, kes rüüstas minu auto?05.12.2013

Tervist,

Kaks nädalat tagasi murti sisse minu sõiduautosse ja üritati seda arvatavasti ärandada. Politseist sain teada, et süüdlased on kätte saadud ja tegemist on Läti Vabariigi elanikega (elan piirilinnas). Autot on nii väljast kui seest sedasi rüüstatud, et selle parandamine remonditöökojas läheb maksma rohkem kui on auto enda turuväärtus. Remondihinna suurust mõjutab ainuüksi see asjaolu, et kurikaelad on rikkunud vamistajatehase poolt paigaldatud immobilaiseri süsteemi, mille taastamine on väga kallis. Autol on tavakindlustus ja see on üle 15 aasta vana.
Väidetavalt need samad "kangelased" said samal ööl hakkama ka mingi muu süü- või väärteoga (teadmata) ja kohus nende kurikaelte üle pidi toimuma mitte varem kui kolme kuu pärast. Siit ka minu küsimused:

Kuidas on võimalik nõuda sisse mulle tekitatud varaline kahju Läti Vabariigi elanikelt? Kas seda mõistab sisse sama kohus, mis lahendab nende asja või tuleb mul pöörduda selle jaoks eraldi näit. tsiviilhagi kohtusse? Kui seda mõistab sisse sama kohus, siis kas keegi seda Läti elanikult reaalselt kunagi sisse nõudma ka hakkab?

Kas lisaks varalise kahjule on mul võimalik nõuda ka mittevaralist kahju, et kuidagigi kompenseerida oma aja- ja närvikulu ja et ma pole saanud pikemat aega oma autoga liikuda (olen pensionär)?

Ette tänades

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Kui teie autosse sissemurdmise asjas on algatatud kriminaalmenetlus, siis saate põhimõtteliselt esitada oma nõude selles menetluses lihtsustatud korras. Kui need inimesed elavad Lätis, siis toimub kohtuotsuse täitmine Läti seaduste kohaselt. Eelnevalt tuleb kohtuotsus vastavalt Läti seadustele täidetavaks tunnistada.