Lepinguõigus


Küsimus: Mida ette võtta, kui inkassofirma ei tegele minu võla väljanõudmisega ja nagu väldiks mind?10.12.2013

Tere!

Mulle jäi mõned aastad tagasi üks autostja praktiliselt kogu autohinna võlgu ja keeldus maksmast, kuna raha ei ole ja probleemid algasid ka autoga. Tegin lepingu inkassofirmaga, kes andis mõista, et mul on täielik õigus raha kätte saada. Mulle tehti arved ja asjad läksid kohtusse. Nüüdseks on sellest 2,5 a möödas ja ei midagi. Inkassofirma ei suvatse mulle isegi vastata milles asi. Kõik on ju 2,5a tagasi makstud, nende kulud, kohtu kulud. Mida nüüd teha, olen maile saatnud, kohal käinud ja ei ole vastust saanud, ehk siis inimene kes sellega seal tegeleb, hoiaks nagu eemale.

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Kasutage järgmine kord professionaalseid õigusnõuteenuse osutajaid. Näiteks advokaatidele on kehtestatud kutse eetika nõuded ja nende tegevuse üle valvab Eesti Advokatuur. Reeglina advokaadid oma kliente unarusse ei jäta, kuid isegi kui peaks probleeme esinema, saate oma kaebuse Advokatuuri esitada. Inkassofirmade tegevuse üle ei pea keegi mingisugust järelevalvet, mistõttu ei ole teil ka kellelegi kurtma minna, kui teie huvid on kaitsmata on jäetud.
Keegi pole nii rikas, et odavaid asju osta - nüüd peate lihtsalt teise esindaja leidma ja uuesti vajalikud kulud kandma, et asjad korda saada. Küsimusest ei selgu, kas inkasso viimastest toimingutest on 2,5 aastat möödas või auto müümisest, kuid soovitan kontrollida, ega teie nõue aegunud ei ole (aegub kolme aastaga). Sellisel juhul olete oma rahast ilma.
Kui leiate, et olete inkassofirmale tasunud ilma, et oleksite selle eest teenust saanud, võite proovida need summad tagasi nõuda ...