Lepinguõigus


Küsimus: Mida peaks silmas pidama, et 17-aastasega sõlmitud üürileping oleks õiguspärane?17.12.2013

Tere,
soovin sõlmida üürilepingu paariga (pole abielus, on laps), kellest vaid üks osapool on täisealine. Reaalselt on aga teada, et peamiselt hakkab pinnal elama vaid alaealine (saab täisealiseks poole aasta jooksul) koos väikese lapsega, kuna täisealine partner elab ja töötab enamiku ajast välismaal.
Pean mõistlikuks, et lepingusse on sisse kirjutatud mõlemad partnerid (eriti kuna elama hakkab seal vaid üks).
Küsimus - kas 17-aastasega sõlmitud üürileping on õiguspärane (ka juhul kui kaasallkirjastaja peaks ettenägematutel põhjustel mitte välja ilmuma, mitte maksma jne kuna elab peamiselt välismaal, siis risk taoliseks olukorraks on veidi suurem kui muidu).
Kas taolises olukorras on põhjendatud mõlema allkirja võtmine?
Kui lepingu sõlmimise hetkel täisealine olnud osapool enam lepingut ei täida, kas siis saab nõuda lepingu täitmist lepingu sõlmimise hetkel alaealiselt?

Aitäh!

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

17-aastasel isikul on piiratud teovõime, mis tähendab, et tema poolt tehtud tehingud on tühised. Tehing kehtiks juhul, kui selle isiku seaduslik esindaja selle tehingu heaks kiidaks ehk peaksite ilmselt selle inimese vanematelt (eeldusel et nad on seaduslikud esindajad) kinnituse saama. Samuti võib ta tehingu ise heaks kiita siis, kui ta täisealiseks saab, aga miski ei garanteeri, et ta seda siis ka teeb. Kindlam oleks ilmselt kaasata tehingusse alaealise vanemad käendajatena (sellisel juhul siis ka ühel poolt seaduslike esindajatena), sest üsna ilmne on see, et ega teil lepingu rikkumise korral sellelt alaealiselt midagi võtta ei ole.