Lepinguõigus


Küsimus: Kas Eestisse tagasikolimine annab aluse tähtajalise üürilepingu ennetähtaegseks lõpetamiseks lühema tähtajaga?17.12.2013

Tere,
Kui olen sõlminud tähtajalise üürilepingu (oma peamisele elukohale Eestis - elades ise hetkel välismaal) aastaks ning mõlema osapoole etteteatamistähtaeg lepingu ennetähtaegseks lõpetamiseks on 3 kuud, siis kas olukorras, kus pean ise tagasi Eestisse kolima ning soovin ise korterisse tagasi kolida - kas võin erakorraliselt lepingu varem lõpetada?
Kui ei, siis kolme kuu möödumisel ainult?
Sama tähtajalise üürilepingu puhul - kui aasta on möödunud, kas kohe järgmisel päeval muutub leping tähtajatuks, kui ei ole uut tähtajalist lepingut sõlmitud? Või pole olemasolevat pikendatud?
Kas varasemat aastase tähtajaga üürilepingut võib edaspidi pikendada ka 6 kuu võrra?

Suur tänu!

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Seadus ütleb, et võite üürilepingu ennetähtaegselt üles öelda, kui teil on eluruumi endal tungivalt vaja. Antud juhul võiks arvata, et see täpselt nii ongi.
Tähtajaline üürileping muutub tähtajatuks kui üürnik jätkab asja kasutamist ja ei teata kahe nädala jooksul alates tähtaja saabumisest, et ta soovib lepingut pikendada või selle üles öelda. Üürileandja peaks teatama oma soovist kahe nädala jooksul alates hetkest, kui ta sai teada, et üürnik jätkab asja kasutamist.
Nii, nagu võite ise otsustada, kas pikendate üürilepingut või mitte, võite samuti otsustada, kui pikaks ajaks te seda teha kavatsete - aastaks, kuueks kuuks või mis iganes tähtajaks.