Lepinguõigus


Küsimus: Millised on üürilepingu kohustuslikud päraldised?17.12.2013

Tere,
mõtlen küsimusega seda, et kui üürin välja osaliselt möbleeritud korteri, siis millised päraldised on kohustuslikud, et peavad sisse jääma ja pean üürileandjana nende hea korra eest vastutama?
Kas võin üürilepingus kokku leppida, et sisse jäävad need ja need mööbliesemed, kodumasinad jne. Nende seisukord on selline ja selline ning antakse koos korteriga kasutamiseks, kuid üürileandja ei vastuta nende töökorras olemise eest üüriperioodil?
Ehk siis - kui üüriksin välja tühja korteri, kus pole ka kööki sees, siis ei pea ma ju vastutama köögi korrasoleku eest. Kui aga üürin välja köögiga korteri heas usus, et üürnik seda hästi hooldab, siis kas pean igal juhul köögitehnika (külmkapp, nõudepesumasin, pliit, ahi jne) nende säilimise eest vastutama?
Kas võin teisiti kokku leppida?

Kas nt. nõudepesumasina ukse esipaneel on kohustuslik päraldis, kui see tuleb koos korteriga üürnikule kaasa? Küsin seetõttu, et tegemist karastatud klaasiga, mis valel kasutamisel võib puruneda (kui hooletuse tõttu valesti avada - st. midagi jääb ääre vahele või kui üürniku väikelaps seda peaks lõhkuma). Kas pean selle eest vastutama? Või võin selle lisada fotona (selle seisukorrast üleandmisel) lepingule ja purunemisel nõuda kahjutasu (kuna selle asendamine väga kallis)? Kas nõudepesumasinat üldse saab lugeda normaalseks eluks hädavajalikuks ja seega kas võin selles osas oma vastutusest loobuda üüriperioodiks? Kui nii kokku lepime muidugi.

Kas fotode lisamine asjade seisukorrast koos vastutusest loobumisega on üürileandja poolt õiguspärane?

Aitäh!

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Üldjuhul fikseeritakse korterisse jäävate seadmete olukord korteri üleandmise aktis, kuid mitte keegi ei keela teil asjade seisukorda piltidega illustreerida. Lepingus fikseeritakse tavaliselt nii, et üürnik vastutab asja kahjustamise eest. Üürileandja ei saa vastutada selle eest, et üürnik midagi ära lõhub. Küll aga peaksite jah, kandma hoolt asjade korrasoleku eest nende normaalse kasutamise juures. Seadus ütleb, et üürniku kahjuks kõrvalekalduv kokkulepe on tühine. Seega oleks tõepoolest muretum üürida välja tühi korter.
Seadus ei loetle üürilepingu kohustuslikke päraldisi. Päraldis on väiksem või n.ö kõrval-asi, mis piltlikult öeldes teenindab lepingu eset. Eluruumi päraldiseks võiks lugeda asja, mis teenindab eluruumi selle sihipärasel kasutamisel ja on sellega otseselt seotud. Selleks võiks lugeda näiteks WC poti ja kraanikausi, kuna need on eelduslikult ka ruumiselt eluruumiga seotud. Köögimööbel (kui ei ole sisse ehitatud) on ilmselt vaieldav, samuti on köögitehnika sissejätmine rohkem kokkuleppe küsimus.