Lepinguõigus


Küsimus: Kas maakler võib ise kinnisvara osta ja siis kallimalt edasi müüa?20.01.2014

2012 suvel müüsime linnas pool majaosa. Maakleri valisime interneti teel. Mees lubas huvilistega objektile tulla, kuid tehingut sõlmides notari juures selgus, et uuteks omanikeks saab tema sõbraks osutunud "huviline" ja maakler ise. Nad maksid pooleks summa. Meie soovitud 10 000 eurosest hinnast kauples see "huviline" objektil olles alla 4000 eurot ja hinnaks jäi 6000 eurot.
Mõni kuu hiljem panid mehed samas seisukorras kinnisvara müüki 15 000 euroga. Maakler esindas kinnisvarafirmat, mis tänasel päeval jätkuvalt tegutseb. Maakleri enda kontakt ja foto on kodulehel olemas. Kas maakleril on lubatud reaalse huvilise asemel oma "tankisti" hinna allakauplemisel kasutada? Milliseid seadusepunkte selline maakler rikkunud on?

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Lepingu sõlmimine saab toimuda poolte vaba tahte olemasolul. See, kas ostja oli maakleri sõber või mitte, ei puutu asjasse. Fakt on see, et maakler leidis teile ostja. Mitte keegi ei käskinud teil hinda alandada ega ka maaklerile endale seda müüa.
Spekulatsioon oli karistatav nõukogude ajal, tänapäeval peetakse odavamalt ostmist ja vaheltasuga müümist iseenesest mõistetavaks.