Lepinguõigus


Küsimus: Milline on vahe leppetrahvi ja käsitlustasu rakendamise õiguslikkuse vahel?20.01.2014

Tere,
Ettevõte pöördus kohtusse leppetrahvi väljamõistmise nõudega, kuigi füüsilise isikuga lepingus on kirjas hoopis "käsitlustasu" lepingutingimuse rikkumise korral. Leppetrahvi võimalikkusest ja suurusest pole lepingus kokkulepitud ning millest koosneb käsitlustasu ebamõistlikult suur summa ei selgitata. Kas kohus ka ei tee vahet käsitlustasu ja leppetrahvi vahel? Milline õigusakt reguleerib käsitlustasu rakendamist, kuna võlaõigusseadus seda ei sätesta?
Lugupidamisega,

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Seadus sellist terminit ei tunne. Käsitlustasu on ilmselt selle konkreetse lepingu koostaja väljamõeldis, mille sisu võiks sõna tähendusest lähtuvalt olla näiteks inkassoteenus, võlanõudega tegelemise tasu vms, mis sisuliselt oleks kulutuste hüvitamise nõue, kuid ilma lepinguga tutvumata jääb see vaid minu oletuseks....
Leppetrahv on lepingus konkreetselt kokkulepitud summa või määr, mille alusel leppetrahvi summa saab välja arvutada ja mida saab nõuda ainult lepingus kokkulepitud tingimustel. Leppetrahvi ei pea lepingus tingimata leppetrahviks nimetama (kuigi see oleks soovitav), sest lepingut tõlgendatakse selle sisu mitte kirjaviisi järgi. Seega tuleb hinnata, kas see nn käsitlustasu on oma olemuselt leppetrahv või mitte, selle järgi, kuidas selle tasu suurus kujuneb ja mis asjaoludel seda üldse nõuda saab. Kui lepingus ei ole kirjas nõutava tasu kujunemise valemit (kindel summa korraga, päevas või protsent millestki vms), siis ei ole tegemist leppetrahviga, vaid kahjunõudega. Viimasel juhul peab selle nõude esitaja aga tasu suurust põhjendama ja väga täpselt ära tõendama, milliseid kulutusi ta nõuet käsitledes on teinud ja millist kahju kandnud. Ilma lepinguga tutvumata ei ole kahjuks täpsemat vastust võimalik anda, kuid soovitan kindlasti enne kohtule vastuse koostamist juristiga täiendavalt konsulteerida.
Asjaolu, et pool esitab kohtusse nõude leppetrahvi saamiseks, ei tähenda, et tal kindlasti see õigus olemas oleks.