Lepinguõigus


Küsimus: Kes peab maksma põllumaa maamaksu, kas rentnik või rendileandja, või peab see olema selgelt lepingus kirjas?09.02.2014

Tere
Annan põllumaad rendile, mille eest rentnik kannab mulle aasta lõpus üle tulumaksumäära võrra vähendatud renditasu. Maamaksu olen kõigil aastatel tasunud ise. Juhuslikult sattusin internetis selgitusele maamaksu kohta. Edastan selle täpse sõnastuse:
1.4 kui maale on seatud kasutusvaldus, maksab maa omaniku asemel maamaksu maa kasutusvaldaja.
Palun selgitage, kas antud näites on maa kasutusvalduses ja kas rentnikult saab nõuda ka maamaksu tasumist? Lepingusse seda nõuet sisse kirjutatud ei ole. Kas rentnikul on õigus nõuda maamaksu võrra väiksemat renditasu maksmist või ei saa ta lepingus fikseeritud tasu rendileandja nõusolekuta muuta?
Tänan Teid vastuse eest.

Lugupidamisega

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Lepingus võite alati kokkuleppida, et rendisumma on maamaksu võrra kõrgem. Sisuliselt on tegemist lihtsalt rendi suurendamisega. Kasutusvaldus ja maa kasutamine rendilepingu alusel on erinevad asjad. Kasutusvaldus seatakse asjaõigusena kinnistusraamatusse ja selle eesmärgid ja sisu ei ole reeglina rendilepingu eesmärkidega samad.