Lepinguõigus


Küsimus: Kas uus omanik võib üürnikult küsida lepingus kirjas olevat summat või eelmise üürileandjaga suuliselt kokkulepitut?18.02.2014

20.01.2014 läks maja, milles tähtajatu lepingu alusel korterit üürin, üle uuele omanikule. 15.02 esitati mulle uue omaniku poolt üürilepingu korraline ülesütlemise avaldus (3 kuud ette teatamist, tähtaeg 16.05) mille ka allkirjastasin. Sellega seoses järgmised küsimused:
1. Kui kirjalikus üürilepingus oli sätestatud, et ühe kuu üür on 200 € kuid hilisema suulise kokkuleppe kohaselt vana omanikuga maksin 250€ siis kas uuel omanikul on õigus küsida viimast summat või peab lähtuma lepingus kirjas olevast summast?
2. Uus omanik plaanib majas teostada kapitaalremondi korterite edasi müümiseks ning hoiatas, et töödega alustatakse esimesel võimalusel juba enne 16.05. Kas seal kehtivad mingid reeglid kui majas veel inimesi sees elab, et mitte nende elamistingimusi halvendada (müra, tolm jne.)?
3. Elasin varem samas majas teises korteris suulise lepingu alusel ja tegin ettemakse ühe kuu üüri ulatuses. Kolides praegusesse korterisse jäi ettemaks nö. õhku. Kas mul on õigus vanale omanikule viimast üüri tasudes see ettemaks üürist maha arvestada?

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Üldiselt saab suulise kokkuleppega kirjalikku kokkulepet muuta. Seega võiks arvata, et teil on uus leping alates sellest kokkuleppest vana omanikuga, mille järgi tasute suuremat üüri.
Omaniku vahetumisel läheb vana üürileping uuele omanikule üle sellisel kujul, nagu see teil eelmise omanikuga oli sõlmitud. Sellest tulenevalt kehtivad kõik kokkulepped senisel kujul edasi, muuhulgas ka kokkulepe selle kohta, et üürileandja on kohustatud teil seal sees normaalselt elada laskma ja mitte tekitama põhjendamatuid ebamugavusi.
Kui maksite üürilepingu sõlmimisel ettemaksu, siis korteri kokkuleppelisel vahetumisel see ettemaks niisama ära ei kadunud ja teil on jätkuvalt õigus see tagasi nõuda. Kuna üürileping läheb üle, siis ei või te lihtsalt niisama mingisugusest üürisummast (vanale omanikule) maha arvata, see tuleb teile uue omaniku poolt tagastada või lepite kokku tasaarvestuses viimase kuus üürist vms.