Lepinguõigus


Küsimus: Kas üürnikul on õigus nõuda üürileandjalt rahalist kompensatsiooni kui eluruumi tingimused on halvenenud?21.02.2014

Kas, kuidas ja kui palju võin ma üürnikuna nõuda omanikult, üüriraha arvelt, kompensatsiooni selle eest, et üüritavas eluruumis on lakanud töötamast elektriboiler ja selleks ajaks, kui nüüd omaniku poolt tellitud remondimees tulla saab, olen pidanud elama 3 nädalat ilma sooja veeta, mis on mulle kujunenud tohutuks piinaks. Omanik ütleb, et varem ei saa midagi teha, ja et see on tema jaoks force majeure, tema ei ole süüdi. Aga mina leian, et ta peaks üürileandjana tagama üürnikule need tingimused, mille eest ta igakuiselt raha saab ja kui tingimused on halvenenud tuleb see üürnikule kompenseerida kui kannatanule.

Ja kas üürnikul on õigus, kokkuleppe mittesaavutamise korral, üürileping päevapealt üles öelda?

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Küsimusest ei selgu, kas tööd on nüüdseks tehtud või mitte, kuid lepingu ülesütlemine tagantjärele ei ole põhjendatud. Lepingu saaksite üles öelda siis, kui remondimees ei ole saabunud lubatud tähtaegadel. Juhul, kui kolme nädalane remonditähtaeg teid ei rahulda, siis tellige ise remondimees ja temale makstud summa tasaarvestate üüriga. Alternatiivina võite üürida selleks perioodiks teise samaväärse korteri ja nõuda üürileandjalt selle üürisumma tasaarvestamist.
Seadus sellist kahjusummat ei sätesta, oma piinale peate te ise hinna määrama, mida saaks siis kahjuna nõudma hakata.