Lepinguõigus


Küsimus: Kas rendileandjal on õigus esitada arve esitamata perioodide eest mulle korraga ühe summana, 6 kuu eest?18.03.2014

Olen ettevõtja, sõlminud rendilepingu teise ettevõttega, paar esimest arvet tulid mulle õigeaegselt, mis sai ka tasutud. Nüüd ei ole juba pool aastat arveid tulnud. Kas rendileandjal on õigus esitada arve esitamata perioodide eest mulle korraga ühe summana? Rendileandja võib esitada nt 2 aastat hiljem arve summas 24x1kuu summa ja see kõik on JOKK?
Kuigi lepingus on meil kirjas igakuine arveldus: Üürnik tasub üürileandjale Seadmete eest kasutamise eest üüri lähtuvalt Lepingu lisades kokkulepitud Seadmete üürisummadele igakuiste maksetena vastavalt Üürileandja poolt esitatud arvele. Lepingu lisades sätestatud üürihindadele lisandub käibemaks.
5.2. Üürileandja esitab Üürnikule arve hiljemalt iga kuu 5. Kuupäevaks.

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Üüri maksmise kohustus ei teki mitte arvest, vaid lepingust. Lepingus on teil kirjas igakuine arveldus, samuti üürisumma. Esimesest arvest saite ka andmed, kuhu üür tasuda. Seega on teil kõik vajalik olemas, et oma kohustus täita. Arveid on vaja raamatupidamise jaoks, kuid nende puudumine ei õigusta üüri tasumata jätmist. Kui te ei ole mitu kuud üüri maksnud, siis on täiesti loogiline, et üürileandja küsib nüüd üüri ka nende kuude eest, mis siiani tasumata.