Lepinguõigus


Küsimus: Mida mul on õigus müüjalt nõuda, kui selgus, et ostetud korteri küttekoldeid ei ole kontrollitud ja kahtlased?15.04.2014

Tere,
Ostsin korteri, kus lisaks keskküttele on ka kamin ja puupliit. Olin kursis, et selles elamus on olemas küttelõõrid ja polnud mingit kahtlust, et pliit ja kamin on siin elamus lubatud. Omaniku väitel jahedamal perioodil ta ka neid kasutas ja kõik töötab. Tõesti nad ka töötavad. 3. päeval koputas korteriuksele naaber ja palus, et ma neid küttekoldeid ei kasutaks, et polevat pikka aega kontrollitud lõõre jne. Selgus naabri jutust, et enamus korterid on need puupliidid eemaldanud, et saada avaram elamine või polnud need pliidid enam heas olukorras. Pöördusin tehingut vahendanud kinnisvaramaakleri poole, kes ei soovi kaasa rääkida nende küttekollete osas... "no kui omanik neid kasutas, siis kasuta sina ka" maakleri vastus.
Uurisin seda olukorda Päästeametist ja selgus, et on rida ettekirjutusi küttekollete osas. Olen saatnud Müüjale tähitud kirja ja palunud korstnapühkija akti ja muud dokumentatsiooni, sest kõnedele ei vastata. 14.04 tellisin korstnapühkija. Minu küsimus: Kui korstnapühkija teeb ettekirjutuse, et need küttekolded ei vasta nõuetele ja tuleb eemaldada, kas oman õigust nõuda, et need nn. "asjad" mis olen soetanud koos korteriga ja ei saa kasutada selleks, milleks nad on määratud, nende lammutamist Müüja poolt ja ostuhinna alandamist või siis tehingust taganeda. Kas tehingut vahendanud maakler oleks pidanud mind, kui Ostjat teavitama nende küttekollete seaduslikkusest ja vajalikest kooskõlastustest. Huvitav, et ei Müüja ega maakler soovi minuga enam suhelda.
Kuhu pöörduda. Ette tänades

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Kui küttekolded ei vasta nõuetele, siis võiks eeldada, et tegemist on müüdud asja puudusega. Kui tõsine see puudus on ja kas see annaks õiguse lepingust taganeda, ei ole ilma täpsemaid asjaolusid teadmata võimalik. Maakler vahendab tehingu sõlmimist, ta ei pruugi ega saa teada, millised on müüdud asja detailsed puudused.