Liiklusõigus


Küsimus: Kas eramaa omanik tohib oma maa peal juhtida autot alkoholi tarvitanuna?17.12.2014

Tere!
Oletame, et lugu selline:
Mul on oma heinamaa, mis seisab kasutult. Olles ära joonud kaks õlut, otsustan teha põllul autoga ühe tiiru. Kas politseil on õigus tulla minu maale ja mind karistada joobes sõiduki juhtimise eest?

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Korrakaitseseaduse § 50 lg 1 p 3 kohaselt võib politsei või seaduses sätestatud juhul muu korrakaitseorgan siseneda valdaja nõusolekuta tema valduses olevale piiratud või tähistatud kinnisasjale, ehitisse, eluruumi või ruumi, sealhulgas avada uksi, väravaid ja kõrvaldada muid takistusi, kui see on vajalik seadusega või seaduse alusel kehtestatud nõuete täitmise tagamisel ohu ennetamiseks, väljaselgitamiseks või tõrjumiseks või korrarikkumise kõrvaldamiseks, ning selliste nõuete täitmise tagamine on valdusesse siseneva korrakaitseorgani pädevuses.

Liiklusjärelevalve teostamine on politsei pädevuses. LS § 1 lg 2' kohaselt laieneb mootorsõiduki joobeseisundis juhtimise keeld ka väljapoole teed, mistõttu on selline tegu keelatud ka põllul. Kui politseil on andmed, et Te seal põllul joobeseisundis ringi sõidate, on neil alus ja õigus siseneda ka Teie kinnisasjale ning Teie teo osas alustada süüteomenetlust, millele järgneb üldjuhul ka karistus.