Liiklusõigus


Küsimus: Mida teha, kui koristasin lumest oma parkimiskoha, kuid õhtul koju tulles oli naaber sinna parkinud, see kordub pidevalt?15.01.2015

Tere. Talv on käes ja parkimise probleemid on jälle aktuaalsed. Pidev ja ebameeldiv ja tundub, et lahendamatu probleem on parkimine majade hoovis. Täpsemalt: mina koristasin lund kohal, kus tavaliselt pargin oma auto. See koht asub parklas meie maja ees. Õhtul koju tulles avastasin, et sellel kohal on pargitud mu naabri auto. Enam vabu kohti ei ole. Mida võin ette võtta? Saan aru, et keegi ei saa karistada selle eest, kuid ei taha koristada lund teiste inimeste jaoks.
tänan

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Selline probleem kortermajade ees on sage ja olen isegi "laisku naabreid" kirunud. Samas õiguslikku instrumenti, mis aitaks säilitada lumest puhastatud parkimiskoha enda sõidukile, otseselt ei olegi. Kui parkimisala asub näiteks ühistu kinnisasjal, kehtivad sellele kaasomanike e. ühistu liikmete õigused üheaegselt mõttelistes osades. Kaasomandit valitsetakse ja kasutatakse kaasomanike kokkuleppel (asjaõigusseadus § 72 lg 1). Seega on võimalik kaasomanike vahel iseenesest kokku leppida, kuidas toimub parkimiskohtade puhastamine või puhastatud parkimiskohtade kasutamine. Ühistul on võimalik tellida ka parkimiskohtade puhastamine teenusena.

Kui parkimisala asub aga väljapool ühistu kinnistut, näiteks haldusüksuse avalikul maa-alal, siis õiguslik instrument selleks, et tagada lumest puhastatud parkimiskoha säilitamine enda sõidukile, puudub. Teisisõnu - vaba parkimiskohta tuleb sel juhul otsida kaugemalt.