Liiklusõigus


Küsimus: Kas mootorsõiduk on seaduse mõttes mootorsõiduk kui ta ei liigu hetkel mootori jõul (inimesed lükkavad)?23.01.2015

Tere,
Esitan põhimõttelise küsimuse. Vastavalt liiklusseaduse § 2 p 40 on mootorsõiduk mootori jõul liikuv sõiduk. Ent kui näiteks mootori käivitamise eesmärgil lükkavad sõidukit inimesed (sellel hetkel liigub sõiduk ju üksnes inimjõul); seega kas hetkel, kui sõiduk ei liigu mootori jõul (mootor ei käivitu, ei ole töökorras jmt) vaid näiteks inimjõul, on võimalik seda lugeda mootorsõidukiks?

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Päris ühest vastust on raske anda, kuna kehtiva seaduse pinnalt selget kohtupraktikat ei ole ja teoreetilistes vaidlustes on kujunenud välja erinevad seisukohad. Samas näiteks LS § 22 lg 5 nimetab mootorratast käekõrval lükkavat isikut jalakäijaks. Küsimus jääb, kas ka autot lükkav isik on jalakäija või on seaduseandja soovinud jalakäijana käsitelda üksnes kergemaid sõidukeid käekõrval lükkavat isikut. Lõpliku selguse selles küsimuses peab andma kohus, kui mõni analoogiline vaidlus peaks kunagi niikaugele jõudma.