Liiklusõigus


Küsimus: Mis kuupäeval võin uuesti juhtida, kui juhtimisõigus võeti kaheks kuuks ära 6. detsembril, kas 6. või 7. veebruaril?23.01.2015

Tere!
Kui mul võeti juhtimisõigus kohtuotsusega ära kaheks kuuks kuuendal detsembril, siis kas see taastub 6 ndal või 7 ndal veebruaril? Et siis kas ma võin kuuendal autot juhtida?
tänades

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Juhtimisõiguse keelu tähtaja arvutamisel tuleb esiteks eristada juhtimisõiguse keeldu sätestava otsuse tegemise ja sama otsuse jõustumise aega. Juhtimisõiguse keelu tähtaja arvutamisel omab tähtsust keeldu sätestava otsuse jõustumise aeg.

KrMS § 171 lg 4 kohaselt lõpeb kuudes arvutatava tähtaja korral tähtaeg viimase kuu vastaval kuupäeval. Kui keeld jõustus 6.kuupäeval, siis ta ka möödub 6. kuupäeval, arvestades tähtajana määratud kuude arvu. Ehk siis, kui keelu pikkus oli 2 kuud ning otsus jõustus 6.detsember, möödub keeld 6.veebruaril (alates 00.00) e. 6.veebruar võib sõidukit juhtida.

Toon lihtsa näite: kui juhtimisõigus on ära võetud kuuks ajaks ja keeld jõustus 01.01., siis on loogiline, et 1 kuu täitub 31.01 ja alates 01.02. võib juba sõita, sest vastasel korral oleks keelu pikkuseks mitte 1 kuu, vaid 1 kuu ja 1 päev.