Liiklusõigus


Küsimus: Mil ma saan peale lubadeta ja joobes juhtimise karistust minna registrisse juhtimisõigust taotlema?19.02.2015

Tervist! 1. augustil 2014 jõustus mul karistus kriminaalmenetlus karistusseadustiku § 424 järgi, 3 a tingimisi ja kohtukulud 400€ joobes juhtimise (0.78mg/l) eest ja juhilubadeta sõitmine. Autokool on peaaegu lõpetatud ja tahaksin teada, et millal ma saaksin ARK-i minna juhtimisõigust taotlema?

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Esitatud andmete järgi tuleb juhtimisõiguse saamisega veel jupp aega oodata. Nimelt näeb liiklusseaduse (LS) § 106 lg 1 ette, et isikule, kellel ei ole varem olnud auto ega mootorratta juhtimise õigust, antakse juhtimisõigus ja väljastatakse esmane juhiluba teiste tingimuste kõrval siis, kui tal ei ole karistatust karistusseadustiku 23. peatükis sätestatud liiklussüüteo eest (sinna hulka kuulub ka KarS § 424 kohane kuritegu).
Karistus II astme kuriteo eest kustub (st karistusandmed kustutatakse karistusregistrist) 3 aasta möödumisel karistuse ärakandmisest (rahatrahvi tasumisest või katseaja möödumisest). Kui Teile KarS § 424 järgi mõistetud karistus, millega mõistetud vangistus jäi tingimuslikult täitmisele pööramata 3 aastase katseaja jooksul, jõustus 1.aug.2014.a, siis kustutatakse selline karistus karistusregistri arhiivist 6 aastat hiljem - 3 aastat katseaega + 3 aastat karistuse kustumise tähtaega. Seega tuleb Teil juthimisõiguse saamist oodata kuni 01.08.2020. Senikaua võite mootorsõidukit juhtida vaid sõidupraktika saamise eesmärgil nõuetele vastava juhendaja juhendamisel.

Iseküsimus on, kas selline jäik regulatsioon on vajalik ja proportsionaalne taotletavat eesmärki silmas pidades. Kui väärtegude puhul rakendatavat 1 aastast keeluaega võib juhtimisõiguse omistamise seisukohalt pidada proportsionaalseks, siis 3 aastane keeld võib tekitada küsimusi keelu eesmärgipärasusest.