Liiklusõigus


Küsimus: Parkimine invaliidimärgiga Tallinnas Lõuna keskuse parklas03.08.2011

Tere,
Parkisin Tallinnas Lõuna keskuse sisehoovis olevas parklas. Auto kuulub minu naisele, sõitsin mina ja kõrval istus isa, kes on invaliid.
Kuna "sinine" ala oli kinni pargitud, siis parkisime tavalisele parkimiskohale. Kuna isa on invaliid, siis parkisime suhteliselt ukse lähedale vastavalt parkimisnõuetele jne. Läksime poodi ja panime armatuurile invaliidi märgi (kuna isa on invaliid).
Poest tagasi tulles avastasime, et oleme saanud leppetrahvi Citypargi hoolika töötaja käest.
Lugesin foorumist, et neil on õigus teha trahvi, aga kas selline asi on päris OK! Mida ma peaksin edasi tegema, kas panka tormama ja ära maksma või mõtlema mingi vaide peale?

Kuna trahv tehti auto omanikule, mitte mulle, siis ei tahaks omanikule ka auto laenamise eest kingitust teha :).

Tervitustega,
M

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Liikumispuudega juht ja liikumispuudega või pimedat inimest teenindava sõiduki juht võib tema kasutuses olevat sõidukit liikumispuudega või pimedat inimest teenindava sõiduki parkimiskaardi olemasolul parkida avalikes tasulistes parkimiskohtades tasuta. Seega parkimistasu maksmise kohustusest on eelnimetatud juht vabastatud avalikes tasulistes parkimiskohtades. Citypark ja Europark korraldavad parkimist eelkõige eraparklates (erateel), mistõttu on parkimistasu maksmise kohustuse vabastus vaieldav. Samas kehtib eelmärgitud vabastus, kui eratee on määratud avalikuks kasutamiseks. Sellekohase info peab saama linnavalitsuselt või teeomanikult.
Samas vajab märkimist, et leppetrahvi sissenõudmiseks peab parklaoperaator tuvastama parkija isiku ehk parkimislepingu teise poole. Vastasel juhul ei õnnestu leppetrahvi sisse nõuda.