Liiklusõigus


Küsimus: Parkimine Mustamäe haigla ees (Citypark)12.08.2011

Tere,

Läksin Mustamäe haiglasse, kus tahtsin parkimise eest automaadile tasuda max. 1 h eest. Automaat aga raha ei tagasta ning 5 EURi selle eest välja käia tundus liiga palju (min 1 h = 0.60 EUR). Automaati ja parkimist tähistavaid silte uurides ei leidnud kuskilt, et parkimiskella ei tohi kasutada. Seega sai otsustatud, et käin kiirelt haiglas ning ei kuluta selleks rohkem kui 15 min, mis parkimiskellaga lubatud peaks olema (liiklusseadus § 187. Parkimistasu, lõik 4).
Auto juurde tagasi tulles avastasin aga leppetrahvi nõude, mis ajaliselt mahtus parkimiskella 15 min sisse. Citypark parkimise tingimusi uurides polnud samuti kuskil kirjas, et parkimiskellaga ei saa 15 min tasuta parkida. Ühest artiklist (http://www.tallinnapostimees.ee/350629/perh-kogub-haigla-kulastajatelt-raha-parkimismaja-ehituseks/) sain teada, et haigla ette sõites on üles pandud märk, mis keelab parkimiskella kasutamise. Samas jäi see minu jaoks märkamatuks ning ühelgi teisel märgil ega parkimistingimustes seda ei dubleerita ega mainita.
Konkreetselt seal, kus parkisin, ühtegi infot parkimiskella kohta polnud! Kas parkimiskella keeld ei peaks olema selgelt välja toodud teadetetahvlil?
Kas parkimisautomaadid ei ole kohustatud raha tagastama?

Aitäh!

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Arvan, et parkimiskella kasutamise keeldu ei pea olema eraldi välja toodud. Kui on tasuline parkla, siis tuleb eeldada kogu parkimisaja tasulisust, kui ei ole lubatud erandeid ehk parkimiskellale on viide reeglina siis olemas, kui üldisest tasulisest parkimisajast on lubatud mingi osa tasuta parkida.

Ajate segamine liiklusseadusest tuleneva viivistasu regulatsiooni ning eraparklate parkimiskorralduse. Mustamäe haigla ees ei kehti LS-s sätestatud tasulise parkimise regulatsioon ja sellest tulenev 15 minutiline tasuta parkimise luba. Tegemist on eraparklaga ja parklaomaniku poolt kehtestatud parkimistingimustega. Tingimuste rikkumise eest esitati Teile leppetrahvi nõue.

Samas peab parklaomanik tõendama, et ta on lepingu konkreetse isikuga ehk Teiega sõlminud.