Liiklusõigus


Küsimus: Kas KÜ territooriumil oleva sõiduki teisaldamise saab tellida ainult KÜ juhatus või saab ka KÜ liige?21.01.2016

Tere,
KÜ territooriumil pargib elaniku parkimiskohal pikemat aega sõiduauto, mille omanik on teadmata. Seaduse järgi saab teisaldamise tellida politseilt või KOVilt korteriühistu. Kas seda saab teha ainult KÜ juhatus või ka KÜ liige? Piirkond on märgistatud sundteisaldamist tähistava liiklusmärgiga. Kas sellest piisab teisaldamise kohaldamiseks? Lisaks on elanikele mõeldud/jagatud parkimiskohad nummerdatud, kuid need ei ole hetkel lume alt nähtavad.

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Sõiduki võib teisaldada valvega hoiukohta muuhulgas ka siis, kui see on pargitud teialdamist tähistava liiklusmärgiga märgistatud alale õigusvastaselt. Seega on oluline lisaks teisaldamise märgile tuvastada ka parkimise õigusvastasus. Üldjuhul on parkimine õigusvastane, kui sellega on rikutud liikluskorraldusvahenditega kehtestatud liikluskorda. Näiteks on sõiduk pargitud õigusvastaselt siis, kui parkimine on lubatud korteriühistu kirjalike lubadega, kuid parkival sõidukil selline luba puudub.

Teisaldamise nõudmise õigus politseilt või KOV'ilt on eratee omanikul. Korteriühistute puhul kuulub tee korteriühistu liikmete kaasomandisse mõttelistes osades. Seega on tee omanikuks justkui iga korteriühistu liige (korteriomanik) mõttelises osas. Korteriühistu teeb siiski otsuseid läbi oma juhatuse või üldkoosoleku.