Liiklusõigus


Küsimus: Mida peaksin tegema, kui naaber ei hooli sõbralikust palvest ja pargib oma auto tihti isegi üle minu parkimiskoha joone?28.01.2016

Tere. Olen hädas naabrimehega, kes ei viitsi parkida oma autot oma parkimiskoha piiridesse. Meil on isiklikud parkimiskohad, mis notariaalse lepinguga kuuluvad korterite juurde. Pea iga kord, kui jõuan koju naabrist hiljem, on mul raskusi parkimisega, sest tema auto on pargitud ühe küljega meie parkimiskohti eraldava joone peale. Vahest seisab ta auto lausa ühe rattaga minu parkimiskohal. Olen korduvalt pöördunud ta poole palvega parkida võimalikult oma parkimiskoha keskele, aga ilma tulemuseta. Tema meelest on tal õigus parkida nii joonele, kui ka 15-20 cm ühe rattaga minu pool, sest see ei saavat mu autot takistada. Tegelikult on meil tavalise laiusega parkimiskohad (sama laiad on näiteks kaubanduskeskuste ees) ja sõltuvalt ilmast on mul kas väga raske või pole üldse võimalik nt aidata last autosse, sest uste avamiseks ei jätku ruumi. Lisaks jääb oht, et keegi lööb teist autot uksega, nii lähestikku nad jäävad. Kas mu naabril on õigus ja sellised olukorrad ongi puhtalt viisakuse/ebaviisakuse küsimus?

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Üldjoontes taandub selline tegevus tõepoolest liiklusviisakusele ja kaasliiklejaga arvestamisele. Ka LS § 16 lg 1 sätestab, et liikleja peab olema viisakas ja arvestama teiste liiklejatega ning oma käitumises hoiduma kõigest, mis võib takistada liiklust, ohustada või kahjustada inimesi, vara või keskkonda.

Teisele isikule kuuluvat parkimiskohta hõlmav parkimine on igal juhul liiklust (parkimist) takistav käitumine. Iseküsimus on, kas sellise käitumise eest on võimalik või otstarbekas alustada karistuseni viivat menetlust. Kitsaskohaks on see, et liiklusseaduses puudub norm, mis kohustaks juhti parkima täpselt parkimiskoha keskel või keelaks parkimise parkimiskohtasid eraldava joone peal. Sel põhjusel on ka sääraselt parkiva sõiduki teisaldamine problemaatiline.

Olukorda saaks lahendada ehk ka sel viisil, et ühistu kehtestab konkreetsed parkimistingimused (sh nõude parkida ruumi säästvalt ja võimalikult parkimiskoha tsentris), mille järgimine on tagatud sõiduki teisaldamise ähvardusega. Siin võib probleemiks siiski osutada sellise spetsiifilise nõude juhtidele arusaadavaks tegemine asjakohase standardikohase liikluskorraldusvahendi puudumise tõttu.