Liiklusõigus


Küsimus: Kellele esitada kahjunõue, kui teen ülevaatuse ära ja hiljem selgub, et erakorralisele ülevaatusele suunamine oli alusetu?29.01.2016

Tere! Minu sõiduk suunati erakorralisele ülevaatusele vaatamata puuduse kõrvaldamisele kohapeal. Esitasin vaide PPA peadirektorile, kuid vastust on oodata alles kuu aja pärast ja sõidukit on vaja kasutada.
Kui teen ülevaatuse ära ja hiljem tuleb vastus, et haldusakt on alusetu, siis kellele ja mis vormis esitada kahjunõue alusetu haldusakti tõttu tehtud kulutuse hüvitamiseks?
Või kas mul on mingeid teisi võimalusi, kuidas talitada kuni otsuse tegemiseni, kui sõidukit on vaja kasutada?
Tänud vastamast!

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Haldusmenetluse seaduse § 81 kohaselt võib vaiet lahendav organ haldusakti täitmise peatada, kui see on vajalik avaliku huvi, haldusakti adressaadi või kolmanda isiku õiguste kaitseks. Sellise otsustuse saamiseks tuleb seda haldusorganilt vaides otsesõnu taotleda ning paluda selline taotlus esmase õiguskaitse korras lahendada viivitamata.

Kui haldusorgan ei peata haldusakti täitmist, siis tuleb sõiduki kasutamisel järgida üldiseid kehtivaid nõudeid e. kui sõiduki senine ülevaatus on tunnistatud kehtetuks, siis on sellise sõiduki kasutamine liikluses keelatud, välja arvatud sõitmiseks lühimat teed pidi lähimasse ülevaatuse punkti.

Kui hiljem haldusakt tühistatakse, tekitab see isikule õiguse nõuda ebaseadusliku haldusaktiga tekitatud kahju hüvitamist. Kahjuks võib siis olla põhjendamatu ülevaatuse kulu, sõidukulud, saamata jäänud tulu jms kaasnenud kahjud. Kahju olemasolu peab tõendama kahju hüvitamist nõudev isik.