Liiklusõigus


Küsimus: Kas pärast 2 aastat kehtinud juhilubade aegumist saan load teha või pean aasta ootama?23.02.2016

Olid tavalised juhiload, peale 2 aastat kaotasid nad kehtivuse ning siis kui juhiload olid kaotanud kehtivuse, jäin ma politseile aegunud lubadega sõitmise eest vahele. Küsimus on järgmine, kas ma pean ootama aasta aega enne kui ma saan endale uuesti juhilube tegema minna ning mida täpselt ma pean ära tegema, et uuesti juhiload saada? (mul pole tehtud ei libeda- ega ka pimedasõitu).
Aitäh!

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Liiklusseaduse § 106 lg 4 kohaselt, kui esmase juhiloa omaja on omandanud vajaliku vilumuse ja läbinud lõppastme koolituse ning teda ei ole viimase 12 kuu jooksul karistatud liiklusnõuete rikkumise eest, väljastatakse talle juhiluba eksamiteta. Kui aga isikul on kehtiv karistus liiklusnõuete rikkumise eest, tuleb juhiloa saamiseks sooritada liiklusteooria eksam (lg 5). Kui esmase juhiloa kehtivuse lõppemisest on aga möödundu 12 ja enam kuud, siis tuleb uuesti taotleda esmast juhiluba ja sooritada nii liiklusteooria- kui ka sõidueksam.

Seega, kui esmase juhiloa kehtivuse lõppemisest ei ole möödunud veel 12 kuud ja enam aega, saatb kehtivuse kaotanud esmase juhiloa asemele juhiloa, kui läbida lõppeastme koolitus ja sooritada liiklusteooria eksam.