Liiklusõigus


Küsimus: Kust saab abi, kui üks korteriomanikest omavolitseb korteriühistu parkimiskohtadega?09.03.2016

Elan seitsme korteriga kortermajas. Renoveerimise käigus muudeti ühistu parkla kaheksakohaliseks ja üks korteriomanikest kasutab seda lisakohta oma teise auto parkimiseks. Kui keegi teine seda kohta kasutada üritab, blokeerib ta auto kinni ja saab väga kurjaks. Ka meie peres on teine auto. Leian, et ka meil on õigus seda kohta kasutada kui ta on vaba. Mingit kokkulepet ainult temal selle koha kasutamiseks teiste ühistuliikmetega tal ei ole. Parkimiskohad on meil kõigi korteriomanike kaasomandis ja kellelgi ei ole nimelist kohta. Ühistu esimees proovis asja reguleerida ja pani stendi peale parkimise reeglistiku mis sisaldas nõuet, et hooviala on keelatud blokeerida oma sõidukiga ja kõigil on õigus parkida esimesele vabale kohale. See teavitus kisti aga stendilt maha ja eirati kogu infot. Nüüd on mul võimatu üldse hoovi parkida, sest naabri teine auto on hoovis selliselt pargitud. Kust saada abi, kas kohalikult omavalitsuselt või politseist? Kas ja mis tingimustel on õigus vandaalitseva naabri autot teisaldada?

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Korteriühistu liikmetele kuuluva kaasomandi puhul kohaldatakse seaduses kaasomandi kohta sätestatut. Kaasomandit majandatakse kaasomanike kokkuleppel. Kaasomanikul on õigus ühist asja kasutada niivõrd, kui see ei takista teiste kaasomanike kaaskasutust. Kaasomanikul on õigus nõuda teistelt kaasomanikelt, et kaasomandis oleva asja valdamine ja kasutamine toimuks vastavalt kõigi kaasomanike huvidele. Kaasomanikud peavad üksteise suhtes käituma lähtuvalt hea usu põhimõttest, eelkõige hoiduma teiste kaasomanike õiguste kahjustamisest. Vaidluse korral kaasomandi kasutamise korra üle või kui mõni kaasomanik kasutab kaasomandit või selel mõttelist osa teiste kaasomanike huve kahjustaval viisil rikkudes sellega ülalkirjeldatud põhimõtteid, võivad teised kaasomanikud või puudutataud kaasomanik oma õiguste kaitseks pöörduda kohtu poole.

Kuivõrd parkla kvalifitseerub teena, siis on teeomanikul (korteriühistul, kui tee kuulub korteriühistule) õigus kehtestada teel kehtiv liikluskorraldus, näiteks reguleerida parkimiskord joovis liikluskorraldusvahenditega. Sealt edasi on võimalik ka liikluskorraldusvahendite nõuetega vastuolus parkiva sõiduki teisaldamine vastavalt LS § 92 nõuetele.