Liiklusõigus


Küsimus: Kas selline asi on võimalik, et haldab ja korraldab parkimist üks, kuid trahvib MuPo?21.03.2016

Tere!
Vastavalt ettekirjutusele-soovitusele lugesin eelnevaid küsimusi-vastuseid, aga päris sarnast juhtumit ei leidnud. Tegemist osalise parkimisega kõnniteel aadressil Tammsaare tee 104a. Kuigi märkide järgi haldab territooriumi Citypark, kirjutas trahvi välja Mupo? Aluseks LS§20lg4p3. Kas selline asi on võimalik, et haldab ja korraldab parkimist üks, kuid trahvib MuPo? Kus jookseb piir parkla ja linnamaa vahel, on arusaamatu. Ühtegi osaliselt kõnniteel parkimist keelavat märki ei olnud, äärekive kollaseks ei olnud värvitud, liiklusvoogu pargitud auto ei takistanud. Kõnnitee laius antud kohas on 3.2m. Auto oli pargitud 1m laiuselt kõnniteele nii, et vaba oli 2,2m laiune kõnnitee osa (eeltootud § nõuab 1,5m). Pildid kogu "üritusest" olemas. Sama asja eest trahvitud autoomanikke oli veel kümneid, nii, et selline küsimus tekib ka kümnetel inimestel ja abi hakatakse otsima nii Teilt, kui ka teistelt Teadjameestelt.
Lugupidamisega

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Liiklusseaduse (LS) § 186 lg 4 kohaselt korraldab parkimist üldjuhul teeomanik. Teeomanik on õigustatud sõlmima parkimise korraldamiseks ka lepinguid teiste isikutega - näiteks Citypark vms.

Parkimiskorda reguleerib liiklusseadus, liikluskorraldusvahendid ning parkimistingimused, kui need on kehtestatud. Liiklusseaduse nõuete, samuti liikluskorraldusvahendite nõuete täitmist kontrollib nii politsei kui ka kohalik omavalitsus (MUPO) (LS § 193). Kui sõiduk on pargitud liiklusseaduse või liikluskorraldusvahendi nõudeid eirates, on kohalik omavalitsus või ka politsei, õigustatud rikkumist menetlema väärteomenetluse korras (LS § 263).

Kõnniteel täielik või osaline parkimine on üldjuhul keelatud, välja arvatud seda lubava liikluskorraldusvahendi olemasolul (LS §20 lg 4 p 3 või veose laadimise korral (LS § 20 lg 6). Erikord kehtib ka puudega isikule (LS § 68 lg 3 p 1).

Seega, kui parkimine on korraldatud viisil, mis ei loonud ülalmärgitud erandeid, siis ei tohi mootorsõiduki kõnniteel parkida ei osaliselt ega täielikult. Tegemist on liiklusseadusest tuleneva nõude eiramisega ning nimetatud rikkumist on õigustatud menetlema ka kohalik omavalitsus (MUPO). Seda ka vaatamata asjaolule, et parkimise korraldamine on antud teeomaniku poolt kolmanda isiku kätesse.