Liiklusõigus


Küsimus: Millise kiirusega võib sõita pärast kiirusepiirangu märki, kui enne seda on olnud ajutise kiiruse piirangu märk?31.03.2016

Tere,
Kui asulavälisel teel on paigaldatud ajutine liiklusmärk 30km/h ning 500 meetrit hiljem on tavaline kiirusepiirangu märk - 70km/h, juhul kui vahepeal muid märke olnud ei ole, siis millise sõidukiirusega võib peale 70 märki sõita?

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Liiklusseaduse § 14 lg 3 kohaselt tuleb ajutise ja alalise liiklusmärgi nõude vastuolu korral juhinduda ajutise liiklusmärgi nõudest. Seega on oluline selgeks teha, kas ajutise ja alalise liiklusmärgi vahel esineb vastuolu. Ilmselt pole vaidlust, kui ajutine ja alaline liiklusmärk paiknevad kõrvuti või vahetult üksteisele järgnevalt. Samas vahemaa 500 m tõstatab küll küsimuse sellest, kas märkide nõuete vahelisest vastuolust saab üldse rääkida.

Keelumärkide ning täpsemalt suurimat lubatud sõidukiirust kehtestava liiklusmärgi kohta kehtestatud nõude kohaselt näitab liiklusmärgi 35 mõjupiirkonna lõppu kas märgi all olev lisatahvel "mõjupiirkond", liiklusmärk 221 "anna teed" või liiklusmärk 222 "peatu ja anna teed", liiklusmärk "asula", teine märk 351 "suurim sõidukiirus" või märk 382 "kiirusepiirangu ala", märgid 371 või 376 "piirangute lõpp". Sealjuures ei ole erandeid loodud ajutiste liiklusmärkide jaoks. Seega kehtivad ülalmärgitud piirangu lõppu kehtestavad asjaolud nii ajutistele kui ka alalistele liiklusmärkidele ühtemoodi. Siit tulenevalt võiks asuda seisukohale, et ajutisest kiirust piiravast liiklusmärgist 500 m kaugusel asuv alaline liiklusmärk, mis kehtestab ajutisest liiklusmärgist teistsuguse kiirusepiirangu, lõpetab ajutise liiklusmärgi mõju. 500 m distants ei võimalda asuda seisukohale, et esineb vastuolu. Kui liikluskorralduse kehtestaja soovib ajutise liiklusmärgi mõju kehtestada ka peale alalist liiklusmärki, tuleb alaline liiklusmärk katta või asetada märgile kaks sümeetriliselt lõikuvat oranži musta äärisega kattelinti (rist).