Liiklusõigus


Küsimus: Kas saan vaidlustada karistuse, kui tundub, et sain karistada seestõttu, et mul on varasemast kiiruse ületamisi kirjas?26.04.2016

Tere. Sõitsin ühel õhtul Tartus 23:30 üle sõpruse silla. Teisele poole silda jõudes ja silla kõrval oleval ristmikul tuli paremaalt pool kurat teab kust politsei patrull-auto ja väitis, et ma ületasin kiirust. Vaidlesin vastu loomulikult. Küsisin, et kas neil on täiendavaid tõendusmaterjale kiiruse näidu kohta. Vastasid, et ei ole. Küsisin, et kui kaua ma seda kiirust siis väidetavalt ületasin. Selle peale nad vastasid, et nad ei näinud seda.
Kui neil mingit täiendavaid tõestusmaterjale pole ja nad tegelikult isegi ei tuvastanud, et see üldse minu auto oli. Siis selle tulemusena võeti mul kuuks ajaks juhtimisõigus. Põhjusega, et mul on 4 eelnevat kiiruseületust. See pole minu arust põhjus.
Häiribki kõige rohkem see, et kus kuradi kohast nad mõõtsid ja kuidas nad tegid kindlaks, et see minu auto oli? Must auto 23:30 öösel. Patrull kirjutas kohaks sõpruse sild. Menetleja oli selle asendanud sõpruse pst.

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Menetlusalusel isikul on õigus peale väärteoprotokolli koopia saamist tutvuda väärteoasja toimiku materjalidega. Mõistetavalt on samasugune õigus ka peale karistusotsuse saamist. Kiiruse mõõtmise tehiolud on fikseeritud kiirusmõõturi kasutamise protokollis, milline dokument sisaldub üldjuhul väärteotoimikus. Kui sellist protokolli ei ole koostatud, peavad kiiruse mõõtmise tehiolud olema nähtavad vastavalt videosalvestiselt. Seega tutvudes väärteoasjas kogutud tõenditega ning toimikusse võetud dokumentidega, saab ilmselt vastuse ka küsimusele, et kuidas ja kust sõidukiirust mõõdeti. Kui need asjaolud jäävad toimiku materjalide pinnalt ebaselgeks või vastuoluliseks, siis võib kaaluda otsuse vaidlustamist kohtus.