Liiklusõigus


Küsimus: Kas parema käe reegel kehtib ka ristmikul, kus ühte teed eraldab tõkkepuu?28.04.2016

Tere
Parema käe reegli alas sõites kehtib parema käe reegel samatasandilistel teedel asuvatele sõidukitele. Nüüd on olukord, kus pika teega, millel sõites kehtib parema käe reegli ala, ristuvad 2 teed, mis viivad kvartalitesse sisse eramajadeni. Mõlemad teed on tõkestatud tõkkepuuga. Esimese tee puhul algab tõkkepuuga koheselt ka õueala, mõlemal teel liikudes puudub samas anna teed märk.
Kas ma saan nüüd õigesti aru, et esimese tee puhul õueala muudab antud ristumise kohe mitte samatasandiliste teede ristumiseks ja sealt lähenevale autojuhile tee andmise kohustus puudub?
Kuidas nüüd teise täpselt samasuguse tee ristumisega on, millel on küll tõkkepuu, aga õueala märk puudub. Kas see loetakse nüüd samatasandiliseks või nimetatakse seda juurdepääsuteeks või kuidas?

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Kuivõrd ühe juhi arusaamine juurdesõiduteest ei pruugi kokku langeda teise juhi arusaamisega, siis oleks liiklusohutuse seisukohalt mõistlik eeldada, et kehtib parema käe reegel. Kas tegemist on teega külgnevale alale juurdesõiduteega või mitte, on küllaltki subjektiivne ning nõuab eelnevalt määratlemist, kas teeäärne objekt on üldse käsitletav teega külgneva alana. Praktikas on sellised vaidlused küllaltki sagedased ning sageli pöördutakse vastuse saamiseks Maanteeameti poole, kes siis hindab ja annab arvamuse, millise teega on tegemist. Selline arvamus on siiski juhi jaoks nö tagantjärele tarkus, mistõttu on mõistlik eeldada endal teeandmise kohustuse olemasolu, et vältiga ohtu ja kahju tekkimist.