Liiklusõigus


Küsimus: Kas ma pean aasta ootama, et eesti juhilube teha, sest sain trahvi kuna välismaal tehtud load olid aegunud?27.05.2016

Elasin Austraalias, tegin seal load, eelnevalt eesti load puudusid, tulles Eestisse hiljem tagasi, tahtsin ümber vahetada, öeldi, et vaja Austraalia arkist veel mingeid pabereid lisaks plastik kaardile, aga siin olles neid väga keeruline ja aeganõudev saada. Siis mingi aeg ma sellega edasi ei tegelenud. Kümneid kordi peatati kinni, polnud kunagi mingeid probleeme, aga ükskord oma hooletuse tõttu olid load ära aegunud ja sain trahvi. Siis tegin kiirelt autokooli ja autokooli eksamid ära, läksin arki ja seal ei lasta eksamitele. Kuigi liikluspolitseinik trahvi koostamisel arvas, et need ei tohiks segada minu Eesti lubade saamist kuna mul ju tegelikult on juhtimisõigus olemas, aga mitte Eesti riigis.
Küsimus siis olekski, et kas ma nüüd ei saagi teha aasta juhilube Eestis? Kui politseis küsimas käisin, ei olnud seal kedagi pädevat mulle vastamas ja jutust tuli välja, et ma põhimõtteliselt ei saa ainult arki minna, aga kui mul on teise riigi load olemas, võin sõita. Ja isegi kui oma elukaaslase määran arkis sõiduõpetajaks võin ka sõita, mis on minuarust täiesti ebanormaalne ja soosib uusi rikkumisi, kuna töö sõltub sellest.
Lisaks on mul tehtud igasuguseid koolitusi, võin sõita kõikide rataslaaduritega ise sõitsin kaevandustes 24000 t laaduritega, see ei ole küll tehtud arkis, aga riiklikult tunnustatud.

Parimate soovidega

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Iseenesest peaks Austraalias väljastatud juhiluba Eestis kehtima (vt info MNT kodulehel: http://www.mnt.ee/index.php?id=10752 ).

Austraalia on Genfi 1949.a Konventsiooni osalisriik. Sellise riigi juhiloa saab Eesti juhiloa vastu vahetada peale liiklusteooria- ja sõidueksami sooritamist. Kui aga juhiluba ei ole vahetatud 5 aasta jooksul peale sellel märgitud kehtivusaja lõppemist, tuleb uuesti taotleda juhtimisõigust ja esmast juhiluba. Seega, kui Austraalia juhiloa kehtivusaja lõppemisest ei ole veel möödunud 5 aastat, siis juhtimisõiguseta sõidu eest määratud karistus ei tohiks mõjutada juhiloa vahetamist. Kui aga 5 aastat on möödunud, siis paraku ei saa juhtimisõigust omandada enne, kui karistus on karistusregistrist kustutatud.