Liiklusõigus


Küsimus: Kas eelnev telefoni teel ühistu esimehe poolt hoiatamine on aluseks, et kukkunud lumest tekkinud nõuet vaidlustada?31.05.2016

Tere!
Ühistu katuselt kukkus lumi auto kapotile. Autol oli kasko, mis hüvitas omanikule kahju. Kasko nõuab ühistult kahju sisse. Ühistu esimees tegi autoomanikule personaalse hoiatuse telefoni teel maksimaalselt 48 tundi enne õnnetust. Autoomanik reageeris ja liigutas autot ühe meetri, mis kahjuks ei olnud piisav. Hoiatussilti väljas ei olnud. Kas see personaalne hoiatus telefoni teel oleks argument, et seda nõuet vaidlustada?
Ette tänades

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Kinnistu ja hoone omanikul on kohustus kõrvaldada hoone katuselt lumi, jääpurikad jms varisemisohtlikud esemed. Nimetatud kohustuse täitmata jätmise korral vastutab saabunud kahju eest kinnistu või hoone omanik, kui ta ei tõenda, et ta ei olnud kahju tekitamises süüdi. Kehtiva õiguse kohaselt eeldatakse süü olemasolu.

Seega peaks praegusel juhul ühistu selleks, et vastustada esitatud kahjunõuet, tuvastama, et ta kinnistuomanik oli teinud kõik mõistliku ja eeldatava, et kahju tekkimist vältida. Olukorras, kus peale suulise hoiatuse saamist parkis sõidukiomanik küll sõiduki ümber, kuid ebapiisavalt, võib siiski arvata, et kinnistu või hoone omanik ei olnud teinud kõike endast olenevat, et kahju saabumist vältida. Tulnuks kontrollida, kas sõiduki uus asukoht on piisav kahju ärahoidmiseks või tõkestada sõidukitele parkimisvõimalus ohtlikus kohas.

Samas loob kehtiv seadus võimaluse vähendada kahju saanud isikule makstavat kahjuhüvitist kahjustatud isikust lähtuva sellise riski või asjaolu võrra, mis soodustas kahju tekkimist. Sõltuvalt sellest, milline oli ühistu esimehe poolt edastatud personaalne hoiatus, selle sisu ja kuidas seda tõendada õnnestub, võib esineda alus kahjuhüvitise vähendamiseks.