Liiklusõigus


Küsimus: Kas laps on süüdi, kui ülekäigurajal sõitis poiss autole küljelt sisse?16.09.2016

9-aastane poiss lähenes rattaga ülekäigurajale, aeglustas ja nähes, et auto samuti aeglustas, siis arvas poiss, et teda lastakse läbi ja jätkas sõitu. Paraku autojuht ei näinud ratturit üldse ja kiirendas, rattur sõitis autole külje pealt sisse. Auto omanik nõuab tekitatud kahjude hüvitamist. Eeskirjade järgi on autojuhil õigus, aga mis variandid oleksid lapsevanematel oma last kaitsta?

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Ammendavat vastust konkreetse kaasuse pinnalt siiski kahjuks anda ei saa, kuivõrd iga liiklusõnnetus ja selles osalejate tegevused vajavad detailset analüüsi. Väga laias plaanis vastutab mootorsõiduki juht enda poolt tekitatud kahju eest ka siis, kui ta ei ole kahju tekitamises süüdi. Inimesel, kes on näiteks liiklusõnnetuse tagajärjel saanud tervisekahjustusi, on õigus nõuda talle tekitatud kahju, sh mittevaralise kahju, hüvitamist. Seega, kui poiss sai liiklusõnnetuse tagajärjel tervisekahjustusi, siis on võimalik autojuhi nõude vastu seda tema nõue. Nõuete lahendamine sõltub küll kahjujuhtumi asjaoludele antavast hinnangust, kuid sellises positsioonis pole välistatud ka kompromissini jõudmine.

Samas ei saa autojuht kahju hüvitamist nõuda lapselt, seega last ei ole majanduslikkus mõttes vaja kaitsta. Kahjunõude saab esitada lapsevanemate vastu võlaõigusseaduse § 1053 alusel.