Liiklusõigus


Küsimus: Kas on võimalik vaidlustada leppetrahvi, kui parkimisala märki ei ole märgata, eriti veel pimedal ajal?28.09.2016

Tere
Maja ette paigaldatud liiklusmärk algab poolest parkimisalast ja pimedal ajal ei ole seda näha. Lisaks puuduvad ka parklas muud parkmist keelavad märgid. Kas siis on võimalik vaidlustada leppetrahvi. Lisaks oli märgi all kirjas, et parkimitingimused asuvad parklas, siis kuskohas ja kust peaks juht need leidma, kui isegi parkimisala märk jääb pimedal ajal väga pimedasse nurka ja kuna ma olen juba parklas sees, siis ei tule isegi selle peale, et hakata veel otsima seda märki.

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Parkimistingimusi kehtestava infotahvli ja liikluskorraldusvahendite märkamise võimalus on faktiküsimus, mida vaidluse korral hindab menetlusosaliste poolt esitatud tõendite alusel kohus. Samas peab liikluskorraldusvahenditega juhile antav teave olema loetav ja selgesti mõistetav. Sama saab öelda ka eraparklates kasutatavate infotahvlite kohta. Seega juhul, kui parkimistingimused ei ole objektiivselt nähtavad, on formaalselt võimalik tugineda vastuväitele, et parkimistingimused ei olnud juhile teatavaks tehtud.