Liiklusõigus


Küsimus: Kas tasub vaidlustada, kui jäin lubadeta sõiduga vahele, kuna juhi tervislik seisund ei võimaldanud autot juhtida?20.10.2016

Kui jään politseile vahele lubadeta sõiduga kuna lubadega juhi tervisliku seisundi tõttu polnud temal võimalik normaalselt autot juhtida. Kas on võimalik ja mõtekas saadud otsust vaidlustada, kuna olen lõpetamas autokooli ning otsuse kätte saades pole aasta aega võimalik ARKi eksameid sooritada. (Lisan, et sain sõita vaid 30 meetrit ja sihtpunkt oli ~500 meetri kaugusel) hiljem tuli ka kutsuda kiirabi kuna juhi tervislik seisund halvenes veelgi, seega on ka arstide tunnistus olemas, et inimene polnud suuteline sellel hetkel ise normaalselt autot juhtima.

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Vaidlustamise sisulist perspektiivi esitatud teabe alusel hinnata on raske, kuna juhtumi üksikasjad kirjast ei selgu. Pole välistatud, et tegemist võis olla kohustuste kollisiooniga, mis võib olla teo õigusvastasust välistavaks asjaoluks. Samuti võib olukord olla vaadeldav süüd vähendava asjaoluna. Seega kaebuse väljavaadete osas oleks vajalik analüüsida toimikusse kogutud tõendeid.

Teisalt annab otsuse vaidlustamine aega lõpetada autokool ning sooritada juhtimisõiguse saamiseks vajalikud eksamid Maanteeametis. Aastane juhtimisõiguse omandamise keeld rakendub karistusotsuse jõustumisega. Kuni otsus on vaidlustatud, karistusotsus ei jõustu ja takistusi juhtimisõiguse omandamiseks sisuliselt ei ole.