Liiklusõigus


Küsimus: Kas ja kuidas on õigus nõuda asendusauto hüvitist, kui avariis kannatanuna pidin tööl käimiseks auto rentima?25.10.2016

Osalesin kannatanuna liiklusõnnetuses (vastaspoolel puudus kohustuslik liikluskindlustus). Minu auto on remondis kaheks kuuks. Remondi ajaks rentisin asendusauto (otsisin kõige odavama sobiva auto). Auto on vajalik tööl käimiseks ning ühistranspordi kasutamine tööl käimiseks pole asukoha tõttu võimalik. Kas ja kuidas on õigus nõuda asendusauto hüvitist? Saan aru, et tuleb koostada nõudeavaldus, kuid kas see esitatakse esmalt vastaspoolele maksetähtajaga ning nõude mittetäitmisel hagina kohtusse?

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Võlaõigusseaduse § 132 lg 4 kohaselt, kui kahjustatud asi oli isikule vajalik või kasulik, eelkõige majandus- või kutsetegevuses või tööks, hõlmab kahjuhüvitis ka samaväärse asja kasutamise kulusid kahjustatud asja parandamise või uue muretsemise aja jooksul. Kui isik samaväärset asja ei kasuta, võib ta nõuda asja parandamise või uue asja muretsemise aja jooksul saamata jäänud kasutamiseeliste hüvitamist.

Kahjunõue on ühepoolne tahteavaldus, mis tehakse kehtivaks vastaspoolele avaldamise ja kättetoimetamisega. Kahjunõudes võib ära märkida kahju vabatahtliku hüvitamise tähtaja ning ka tagajärjed juhuks, kui nõuet vabatahtlikult ei täideta. Samuti võib ära tuua võimaliku kompromissettepaneku.

Kui kahjunõuet vabatahtlikult ei täideta ning kompromissi ei saavutata, võib nõude kahju tekitamise eest vastutava isiku vastu esitada kohtusse hagiavalduse vormis.