Liiklusõigus


Küsimus: Kas võin sõita, kui kohtuotsusega nagu ei tohiks, kuid maanteeameti register näitab, et load kehtivad?02.11.2016

Tere,

Lisakaristusena võeti ära kuueks kuuks juhtimisõigus, esmalt kohtuvälise menetleja poolt ning hiljem kinnitas seda otsust ka kohus.
Siit nüüd küsimus: otsuse kohaselt peaks olema juhtimisõigus juba mõnda aega peatatud, samas näitab maanteeameti juhtimisõiguse kontroll, et juhiluba on kehtiv ning ka juhtimisõigus kehtib (nii kaua kui kehtib tervisetõend).
Kui ma nüüd autoga sõidan ja juhtutakse mind kontrollima, mis siis saab? Iseenesest maanteameti info kohaselt on ju mul juhtimisõigus alles ja juhiluba on kah enda käes veel (kuna maanteametilt ei ole kurja kirja saanud, et selle loovutama peaksin, ei ole ma seda ka teinud).

Tervitustega,

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Üldiselt on nii, et kui isikult on mootorsõiduki juhtimise õigus karistusena ära võetud, on sõiduki juhtimise keeld rakendatud karistusotsusega, mille jõustumisel on isik kohustatud keeldu täitma. Nimelt on kõik isikud kohustatud täitma kohtuvälise menetleja või kohtu jõustunud otsust või määrust (VTMS § 200). Seega on isik keeldu rikkunud, kui ta juhib sõidukit peale otsuse jõustumist. Vastutusest vabanemiseks peaks isik tõendama, et ta ei olnud jõustunud keelust teadlik ja see teadmatus oli talle vältimatu.

Seadus näeb ette, et jõustunud otsus või määrus tuleb ka täitmisele pöörata, mis juhtimisõiguse äravõtmise osas tähendab juhtimisõiguse kehtetuks tunnistamise märkuse tegemist liiklusregistrisse, kuid eelöeldu ei tähenda, et peale otsuse jõustumist sõiduki juhtimine poleks käsitletav keelu rikkumisena ja seeläbi väärteona.