Liiklusõigus


Küsimus: Kas ja kuidas ma peaksin sõidumeerikut kasutama, kui vean puksiirautoga igapäevaselt autosid ja vahele ehitustehnikat?21.11.2016

Tere.
Oman puksiirautot, mis on sihtotstarbeline sõiduk. 14.novembril sain trahvi, sest ei kasutanud sõidumeerikut. Koormaks oli rendifirma iseliikuv käärtõstuk. Politsei sõnul ei ole antud koorem sõiduk ja liigitub kauba alla. Minule teada olevalt ei pea puksiirautos kasutama sõidumeerikut, kui firma asub 100 km raadiuses. Vedu toimus Tallinnas ja firma aadress on ka Tallinnas. Kui ma vean selle autoga kaupa, kas siis ei peaks rakenduma 50 km raadiuse printsiip? Kuna ma vean igapäevaselt autosid ja vahele sekka ka mõni ehitustehnika, kas ja kuidas ma peaksin sõidumeerikut kasutama?
Kas ma peaksin selle trahvinõude vaidlustama? Mulle tundub see trahvi tegemine tähenärimise ning tagakiusamisena.
Tänan, kui on aega vastata ja loodan teie kaasabil leida lahendust.

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Küsimusele vastamine eeldab veidi põhjalikumat Euroopa Kohtu praktika analüüsi. Varasem praktika on olnud seisukohal, et konkreetne ese puksiirsõidukil ei oma tähtsust, vaid oluline on, et sõiduk oleks konstrueeritud vedama peamiselt teisi sõidukeid. Viimase aja kohtupraktika seevastu on muutunud veidi spetsiifilisemaks ja näiteks teehooldusega seotud sõidukite puhul on leitud, et kruusa vedamine teeremondi lõigule ei vabasta sõidumeeriku kasutamise kohustusest, va juhul, kui selle veo vajadus on otseselt seotud teehooldusega ja vedu ise on selle sõiduki kõrvaltegevuseks (näiteks hakkab sama sõiduk ka kruusa remonditavale lõigule laotama. Seega ei saa välistada, et ka teisaldussõidukite puhul võib vabastust tõlgendama asuda konkreetse veo pinnalt, kuid hetkel selles osas täpsemaid lahendeid minu teada ei ole. Seega võib asjas olla ka perspektiivi saadud karistust vaidlustada.