Liiklusõigus


Küsimus: Kes on süüdi, kui parklas auto tagurdab otsa 3-aastasele jalgrattaga üksinda sõitvale lapsele?09.08.2017

Tervist,
Kui parklas auto tagurdab otsa 3-aastasele jalgrattaga üksinda sõitvale lapsele, siis kas süü on mõlemapoolne kuna seadus ütleb, et alla 10-aastane ja ilma juhiloata jalgrattur tohib sõita üksi kõnniteel, jalgratta- ja jalgteel ja õuealateel või on süü üksnes autojuhil, kuna ei veendunud manöövri ohutuses. Ning millisel osapoolel on õigus esitada kahjunõue? Kas jalgratturil, viga saanud jalgratta eest või ka autojuhil rikutud stange eest? Mingeid õueala märke pole ja isegi kui oleks, kas laps tohiks siis ikkagi parklas sõita?
Ette tänades!

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Jagatud vastutuse küsimus liiklusõnnetuse korral kerkib juhul, kui kahjulik tagajärg saabus mitme isiku kohustuse rikkumise tagajärjel või ka juhul, kui tagajärje eest vastutavad seadusest tulenevalt mitu isikut. Autojuht, kui suurema ohu allika valdaja vastutab üldjuhul alati põhjustatud tagajärje eest ja seda isegi juhul, kui ta ei ole tagajärje põhjustamises süüdi. Samas võib kahjustatud isikule makstavat hüvitist vähendada, kui kahju tekkis kahjustatud isiku enda tegevuse tagajärjel või ohu tüttu, mille eest kahjustatud isik vastutab, võidakse kahjuhüvitist vähendada ulatuses, milles need asjaolud või oht soodustasid kahju tekkimist.

Alla 14-aastase isiku poolt tekitatud kahju eest vastutavad tema vanemad sõltumata oma süüst. Seega tuleb vanemate vastutuse tuvastamiseks esmalt tuvastada, kas lapse käitumine põhjustas kahju. Viibimine keelatud kohas ei pruugi olla automaatselt kahju põhjuseks. Küll tuleb hinnata, kas vanemate järelevalve oleks võimaldanud kahju ära hoida või selle ulatust vähendada. Seda saab hinnata liiklusõnnetuse tehiolude pinnalt.