Liiklusõigus


Küsimus: Miks ei leia õigusaktist liiklusmärkide 38 ja 39 kujutist?25.10.2017

Tere
Liiklusmärkide ja teemärgiste tähendused ning nõuded fooridele on riigiteatajas seletatud ja joonistatud peaaegu kõik liiklusmärgid ära, aga ma pole leidnud märk 38 ja 39 kujutist. Kas siis need ei kehti?
Kui ringtee ühel sissesõidul on 331 (sissesõidu keeld) ja teisel pool 384 (parkimiskeelu ala) va valdaja loal. Kui 394 (parkimiskeelu ala lõpp) märki pole, kas siis 384 ala on lõputu või on 384 kehtetu kuna valesti paigutatud?
Kui sinna 384 alale on joonitud parkimiskohad, kas seal siis ei tohi parkida, kuna liiklusseadus § 14. (5) ütleb : Liiklusmärgi ja teemärgise nõuete vastuolu korral peab juhinduma liiklusmärgi nõudest. Või võib seal igal pool parkida kui on valdaja luba (mulle kuulub mõtteline osa sellest valdusest).

Aitäh Teile

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Saan asjast aru selliselt, et MKM määruse nr 12 ("Liiklusmärkide ja teemärgiste tähendused ning nõuded fooridele" § 10 lg-d 1 ja 2 sätestavad üldiselt mõjualamärgi ja selle lõpu märgi nö liigi e. põhja. Mõjuala märk omandab sisu üksnes koos sellele kantud muu märgikujutisega (ärgid 381 jj). Tühi ristkülik ei loo kellelegi õiguseid ega kohustusi. Ilmselt sel põhjusel on piirdutud üksnes kirjeldusega ega ole pilti peetud vajalikuks õigusaktis eraldi välja tuua.

Konkreetse situatsioonikirjelduse osas jään vastuse võlgu, kuna situatsiooni kommenteerimiseks pean nägema reaalset olukorda. Kui LM-ga 38 tähistatud alal on üksnes üks sissesõit, siis alalt väljumisel paigaldatakse ala lõpu märk. Kui mitu sissesõitu, siis need peavad olema samuti ala alguse ja lõpu märgiga täistatud. Parkimiskohad näitavad alal parkimiskohtasid, kus vastavalt ala märgile kantud selgitusele võivad parkida territooriumi valdaja luba omavad autod. Jteele joonistatud parkimiskoht ei muuda alal kehtestatud parkimispiirangut. Alal kehtestatud liikluskorda muudab üksnes alale paigaldatud teine liiklusmärk (§ 10 lg 3).