Liiklusõigus


Küsimus: Kui juhiluba on oma kehtivuse kaotanud, siis kui kaua saab seda juhiluba uue vastu vahetada ilma, et peaks sooritama eksameid?25.10.2017

Tere. Otsisin ja lugesin erinevaid teemasid, kuid oma küsimusele vastust ei leidnud (võib-olla ei otsinud piisavalt). Küsimus selline.
Inimesel on B-kategooria juhiluba (üle 30 aasta), mis hakkab oma kehtivust kaotama. Kui juhiluba on aga oma kehtivuse kaotanud, siis kui kaua saab seda juhiluba uue vastu vahetada ilma, et peaks hakkama sooritama korduseksameid Maanteeametis (teooria ja praktika)?
Olen lugenud, et esmaste juhilubade vahetamise puhul on 12 kuud ehk 1 aasta ning see aeg kehtis ka tavaliste lubade vahetamise puhul (mingi periood?), samas kuskilt lugesin, et vahetada saab neid lubasid praegu kuni 5 aastat. Kuidas siis selle ajaga on?
Ette tänades :)

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Liiklusseadus § 129 lg 4 - Kui isik ei ole vahetanud oma juhiluba 5 aasta jooksul selle kehtivuse tähtaja möödumisest, saab mootorsõiduki juthimisõiguse taastada juhul, kui ta sooritab edukalt liiklusteooria- ja sõidueksami.