Liiklusõigus


Küsimus: Mis seadusepunktidele tugineda ja missuguse etteteatamistähtajaga võin maaomanikuna isetekkelise tee läbi oma maa sulgeda?25.10.2017

Tere!

Olukord ja küsimused on järgmised:
Läbi eramaa on isetekitatud tee, mida läbivad igapäevaselt kaks majapidamist. Mõlemal majapidamisel on ligipääs enda valdustele ka teise tee näol pidevalt olemas olnud. Siiani on vastastikusel kokkuleppel eramaa omanik lubanud neil kahel majapidamisel mööda isetekkelist teed (kunagine vana hobusetee) sõita. Kuid järjest enam ei peeta kinni kokkuleppest ja nt omavoliliselt täidetakse seda teed ning muudkui laiendatakse ilma, et oleks sellest teavitatud maaomanikku.
Siit nüüd kusimused:
Mis seadusepunktidele tugineda ja missuguse etteteatamistähtajaga võin mina kui maaomanik selle isetekkelise tee läbi oma maa sulgeda?
Kuhu ning millal võib paigutada sõitmist tõkestava märgi "ERATEE"?
Millal võib tee üles künda, et maad täisväärtuslikult kasutada?

Tänan!

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Erateel korraldab liiklust teeomanik (LS § 6 lg 4). Kui eratee ei ole antud avalikku kasutusse, siis on teeomaniku voli, millal ja kuidas ta oma tee sulgeb või seda kasutab, sh otsus, kas ta likvideerib tee. Samas on naabritel asjaõigusseaduse § 156 lg 1 kohaselt õigus nõuda ligipääsu üle võõra kinnisasja, kui neil muu ligipääs puudub. Kokkuleppe mittesaavutamisel määrab ligipääsu ja tasu selle eest kohus.