Liiklusõigus


Küsimus: Probleem esmaste juhilubade vahetamisega30.09.2011

Tere,

Läksin eile esmaseid juhilubasid vahetama täis lubade vastu aga neid mulle ei vahetatud. Probleem selles, et mul on tegelikult juhtimisõigus aastast 2002 aga erinevatel põhjustel ma pikendasin neid iga kahe aasta tagant. Mul oli alkoholi jääknähtudega sõitmine aastal 2003-2004 (täpselt ei mäleta) ja see toodi mulle üheks lubade vahetusel keeldumise põhjuseks. Vahepeal on olnud väiksemaid rikkumisi (vahtraleheta sõitmine, turvavööta sõitmine jne). Lugesin internetist, et juhilubasid saab vahetada isik kellel puudub 12 kuu jooksul karistus (viimasest juhilubade vahetusest on möödas 2 aastat ja mul puuduvad selle aja jooksul karistused).
Kõik politsei trahvid on juba aegunud või ära makstud.

Küsimused oleks siis:
1. Kas ARK käitus minuga õigesti, et tõi keeldumise põhjuseks 8 aastat tagasi tehtud vea? Kuigi ma pikendasin lubasid vahepeal 3-4 korda.
2. Kui mul oli jääknähtudega sõitmine, siis miks mul ei tekkinud kohe juhilubade pikendamisega probleeme?
3. Kui politsei trahv aegub, kas siis rakendub aegunud trahvile ka 1 aasta kehtiv karistus (võibolla sõnastasin küsimuse valesti aga loodan, et saate aru mida ma selle küsimusega mõtlesin)?
4. Kas juhilubade vahetuse korral uute vastu ei kaota vanad rikkumised oma kehtivust või on ARK-l õigus 8 aasta taguseid rikkumisi esile tuua?

Kui mul peaks olema õigus, siis mida ma peaksin tegema edasi?

Lugupidamisega
PP

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Juhiloa väljaandmisest keeldumiseks võib olla mitmeid põhjuseid. 8 aasta tagune karistus, mis tänaseks on Karistusregistrist kustutatud, ei ole juhiloa väljastamise põhjuseks. Põhjuseks võib olla kehtiv karistus. Soovitan hankida karistusregistrist oma karistusandmete väljatrüki ja üle kontrollida, kas kõik kustunuks peetud karistused on ikka tõepoolest kustunud. Uued süüteod ei lase teinekord aastaid vanadel süütegudel kustuda. 1 aasta kustumistähtaega ei ole absoluutne, vaid kehtib juhul, kui enne karistusandmete kustutamise tähtaja möödumist ei ole toime pandud uut süütegu. Kui on, algab viimase ja ka kõikide eelmiste karistuste kustutamise tähtaja kulgemine viimase süüteo eest määratud karistuse ärakandmisest uuesti.
Kui tõepoolest ei ole kehtivaid karistusi, siis soovitan teha Maanteeametile kirjaliku päringu juhiloa vahetamisest keeldumise põhjuste kohta ja nõuda põhjendustega vastust. Vajadusel ja võimalusel on ebaõiget keeldumist võimalik vaidlustada halduskohtus.