Liiklusõigus


Küsimus: Kas politsei saab trahvida sama asja eest, kui just tegi kiiruskaamera pildi, et üleasin kiirust?10.11.2017

Tere
Situatsioon teelt: kiiruskaamera välk, kiire pilk sidomeetrile ja kohe selge palju umbes tuli ära. 2...3 sekundipärast ka vastutuleval autol vilkurid/strobod peal, selge, et fikseeriti rikkumine, peeglist paistis ümberpöörd ja järgi ta tuligi, pidamine. 3-s lõige 227-l on päris karm, lisakaristus ka kindel, läks üldmenetlusse. Kaameratrahvi tasun kohe kui tuleb, teisesaja keskel summa.
Minu küsimus: kuidas suhtuda patrulli trahvimissoovi, ühe asja eest mitu karistust. Kaamera tegi trahvi ennem, rikkumine sama, pardakaamera salvestus seda tõendaks.

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Kaamerapildi alusel tehtud trahvist ei saa rääkida enne, kui selline trahviotsus on Teile saadetud. Pole välistatud, et seda ei tulegi ja siis pole põhjust rääkida kahekordsest karistamisest. Samuti, kui Te ei ole sõiduki omanik ega vastutav kasutaja, siis ei saadeta kaamera alusel tehtud trahvi Teile, vaid sõiduki omanikule või vastutavale kasutajale. Selleks, et trahv teile saadetaks, peavad omanik või vastutav kasutaja trahviteate vaidlustama.

Kui aga läheb selliselt, et kaamera poolt fikseeritud rikkumise eest ikkagi saadetakse trahviotsus ja otsuse adressat langeb kokku sõiduki juhiga, kelle suhtes alustati ka üldmeneltust, siis on põhjust kaaluda, kas üldmenetluses karistuse määramine sama teo eest rikub ne bis in idem e. kahekordse karistamise keeldu.