Liiklusõigus


Küsimus: Kas auto omanik tohib kuulutada auto tagaotsitavaks põhjusel, et veenduda, kus auto volitatud kasutaja sellega viibib?17.11.2017

Tere! Kuidas suhtub politsei sellesse, kui auto omanik kuulutab auto tagaotsitavaks lihtsalt selleks, et veenduda, kas tema sõiduk asub asukohas, mida sõiduki volitatud kasutaja on öelnud? Kas tohib politseid sellise küsimusega tülitada või oleks tegemist ametivõimude segamisega... Omanik asub Tallinnas, volitatud kasutaja väidab, et masinal tekkis ootamatu rike ning sõiduk asub Tallinnast ca 200km kaugusel. Kasutaja sõitis tööasjus 2 nädalaks eemale. Omanikul puudub hetkel võimalus ise kohale minna. On lihtsalt soov veenduda, kas masin asub seal, kus ta väidetakse asuvat ning kas välisel vaatlusel on masina seisukord ok.

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Minu teada niisama kellegi palve peale sõidukit tagaotsimisse ei panda. Tõenäoliselt on sõiduki tagaotsimise alustamiseks vaja esmalt alustada konkreetne süüteomenetlus. Süüteomenetlus alustatakse info põhjal, mis sisaldab endas süüteotunnuseid. Et sõiduk pandaks tagaotsimisse, tuleks ilmselt esitada kuriteokaebus e. väita, et sõiduk on varastatud. Tegemist oleks aga tegelikele asjaoludele mittevaatava teabega. Teadvalt valekaebuse esitamine on KarS § 319 kohaselt kriminaalkorras karistatav.