Liiklusõigus


Küsimus: Kas trahv Lätis 300 eurot selle eest, et oli kaasas üksnes ID kaart ja juhilube ei olnud, on ikka õige?22.11.2017

Tere
2016 a saadud Lätis trahv kuna polnud kaasas juhiluba (oli id kaart). Kahjuks ei teadnud juhiluba kaasa võtta ja kohe kohapeal trahv 300 eurot. Kohapeal seda ei maksnud ja ei saanud aru ka midagi mida räägiti.
Koju tuli ka kiri hiljem aga sellest ka aru ei saanud... proovisime helistada antud tel numbritele ja saatsime ka mitu meili aga ei kõnedele ega meilidele ei vastatud.
Täna tuli siis taas kiri koju, kus märgitud ilusti panga andmed jne mida eelmises kirjas üldse ei olnudki.
Kuidas peaks edasi toimima, esiteks nö liht juhiloa puudumisel kuid isik tõendava dokumendi olemasolul teha nii suur trahv? See ei ole normaalne ja eelnevad rikkumised puuduvad nii eestis kui lätis.
Kas ja kus seda trahvi lõppude lõpuks saab tasuda nii, et see ka nendeni jõuaks? Või kas antud trahv ka aegub. Lihtsalt mitte kedagi seal antud numbritel ja meilidel kätte ei saa.

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Kui küsimus on trahvi suuruses, siis tulnuks trahv vaidlustada riigis, kus trahv määrati.

Kui on soov trahv tasuda, siis saate seda teha saadetud kirjas näidatud pangakontodele, säilitades nii kirja kui ka maksekorraldused, et vajadusel hiljem trahvi tasumist tõendada saaksite.

Esmalt soovitan siiski saavutada veendumus, et saadetud dokumendid on autentsed e. tegemist ei ole mistahes petuskeemiga või ebaõigete andmetega. Selleks tuleks siiski püüda luua kontakt asjaomase asutusega Lätis. Kui dokumentidel olevad kontaktid ei vasta, siis usun, et mud avalikud ja internetis kättesaadavad andmed võimaldavad saada kontakti asjassepuutuva ametkonnaga.