Liiklusõigus


Küsimus: Kas tohib trahvida, kui kõnnitee ja parkimisala on ilma eraldustriipudeta lihtsalt asfalteeritud ala?24.11.2017

Kõnnitee ja parkimisala on ilma eraldustriipudeta lihtsalt asfalteeritud tänavanurk. Õue sissesõidu alal on kirjas, et algab eraparkla, mida haldab parkimiskorraldusfirma. Autodele on suhteliselt kitsas manööverdusala jäetud sinna parkimiseks. Autodel on oht parkida ootamatult kõnniteele kuna eraldusjooni ei ole. Sain hoiatustrahvi, et olen parkinud kõnniteele. Foto sõidukist on tehtud auto tagantvaatest nii, et pole võimalik tuvastada, mitu cm on jäetud kõnnitee jaoks ruumi. Minu küsimus. Kas sellise foto alusel ja ilma teede eraldustriipudeta on üldse seaduspärane trahvida sellise põhjuse alusel? Minul on hoopis alust kahtluse alla seada selle parkimisala seaduspärasus liiga kitsaste manööverdusvõimaluste tõttu?

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Tegemist on tõendile hinnangu andmise küsimusega, mida ma sündmuskoha ja tõendite mittetundmise tõttu siinkohal teha ei saa. Saan vaid öelda, et hoiatustrahvi on seaduses ettenähtud viisil võimalik vaidlustada ja kui leiate, et süüteo toimepanek ei ole piisavalt tõendatud, siis võite vaidlustamise peale mõelda. Üldiselt on nii, et hoiatustrahvi vaidlustamisel alustatakse väärteomenetlust ja kui menetleja leiab tõendeid hinnates, et olete siiski ebaõigesti parkinud ja selles süüdi, võib järgneda karistus, mis vastupidiselt hoiatustrahvile kantakse ka karistusregistrisse.