Liiklusõigus


Küsimus: Mida teha, kui A-kategooria juhtimisõigus peatati, B-kategooria õigus on olemas, aga tehniliselt register ei saa seda kajastada?24.11.2017

Tere
Sain hakkama oma esimese liiklusrikkumisega ja ületasin mootorrattaga kiirust. Tunnistasin oma rikkumist ja pidin pöörduma kohtusse, kus mulle määrati karistuseks 20h ÜKT ja A-kategooria juhtimisõiguse kõrvaldamist kümneks kuuks. Kuna tööga seoses vajan hädasti B-kategooria juhtimisõigust, siis otsustas kohus mulle antud õiguse jätta. Maanteeametit külastades selgus aga, et nende süsteemis ei ole see tehniliselt võimalik ja ma pean oma load loovutama (ma ei loovutanud)! Kohtunik, kes mulle karistuse määras, kinnitas telefonis, et antud otsus on seaduslik (Riigikohus on seda võimaldanud näiteks otsus: 3-1-1-26-10) ja ma pean ise asjaga edasi tegelema ja nemad aidata ei saa.
Mida teha, kui autojuhtimisest ei ole võimalik hoiduda ja sellest sõltub minu töö? Mis juhtub, kui politsei minu lube kontrollib - kas satun uute probleemide otsa?

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Vaielda tuleb pigem Maanteeametiga. Juhiloa mitteloovutamise korral näeb seadus ette sunniraha rakendamise võimaluse. Kuidas tekkinud küsimust lahendada, praegu selget vastust anda ei oska. Vaja ilmselt pidada MNT-ga läbirääkimisi või vajadusel vaidlustada sunniraha määramine või hoiatus. Võib kaaluda ka varianti, et loovutada load MNT-le, kuna Eestis juhtimisõiguse tõendamiseks ei ole juhiluba tarvis kaasas kanda ja piisab isikut tõendavast dokumendist. Piiritaha minekul tekkiks sellisel juhul siiski probleem.